2007. szeptember 13.

Sorsszerűség és az Atya személye

Egy, számomra nagyon értékes könyvet fejeztem be az imént. Ilyen sokáig még nem olvastam egyetlen könyvet sem. De megérte alaposan átrágni magam rajta. Az utolsó fejezetben egyik kedvenc igerészem, a Róma 8-ból van több minden megmagyarázva és annyira jó!
Hajlamos vagyok terheket magamra venni, cipelni, nyűglődni rajtuk. Ezért is mond különösen sokat a Róma 8, mert ebben Isten épp arról győz meg, hogy egyszerűen ott van a történések mögött. Igaz, hogy olyan világban élünk, ahol Isten tökéletes akarata és szándéka helyett gyakran -vagy talán mindig- az Ő megengedő és feltételes akarata érvényesül. Mégis olyan szinten csatlakozik az életünkhöz, hogy "maga a Lélek esedezik értünk." Egyszerűen ledöbbent engem ez a sorsvállalás. Isten nem hagy magunkra, nem szolgáltat ki saját szegényes erőforrásainknak, ami csak a vergődéshez lenne elegendő és ahhoz, hogy vesztesekként éljük le az életünket. Pártfogót adott, azaz Paraklétoszt (para: valami mellett, oldalán; kaleó: hív, szólít). "Elküldöm nektek azt, akit szólíthattok, és aki mellétek szegődik, és segít erőtlenségetekben." A "segít" a görög szerint azt jelenti, hogy "velünk együtt megragadja a másik oldalon." Tehát, így is mondhatjuk: "elküldöm nektek a Paraklétoszt, aki mellétek áll, ha szólítjátok, és veletek együtt megragadja terhetek túlsó végét." És ráadásul a mi vigasztaló Pártfogónk mindig elérhető. Imádkozik bennünk, értünk. Veszi a sóhajtásainkat, átérzi terheink súlyát és felajánlja, hogy megragadja a másik oldalát.
Néha úgy tűnik, hogy a körülményeink áldozata vagyunk. Minden összeesküdött ellenünk. Épp ezért sokkal találóbnak tartom az angol verzióját a Rm 8:28-nak: "akik Istent szeretik, azoknak Isten mindent a javukra fordít." Mégpedig azért, mert a hangsúlyt a sorsszerűségről az Atya személyére helyezi.

Nincsenek megjegyzések: