2009. január 20.

Néhány éve...

John Steinback: Édentől keletre című könyvét olvastam, természetesen azért, mert tudtam, hogy ikrekről szól, de aztán sokkal több kincsre találtam a könyvben, mint ahogy sejtettem. Ma valahogy előszedtem a jegyzetfüzetemet - mert jegyzeteltem ám anno - és szemezgettem. Talán nemcsak nekem jelent sokat néhány gondolat.
  • (Lee:) Tudja – kezdte tétovázva –, nem sok dolgot kívántam életemben. Nagyon korán megtanultam, hogy nem jó, ha az embernek kívánságai vannak. A kívánság jól megérdemelt csalódást hoz, semmi mást.
  • Két év után úgy éreztük, meg tudjuk közelíteni azt a maga tizenhat versét, a Teremtés Könyvének negyedik fejezetéből. Az én öreguraim is úgy érezték, hogy ez a két szó: „uralkodni fogsz” és „uralkodjál” - igen nagy jelentőségű. És az eredmény, az arany, amit a hosszú bányászat eredményezett, ez volt: „Lehetőséged van rá.” Vagyis: neked megvan a lehetőséged arra, hogy legyőzd a bűnt, hogy uralkodjál rajta.
  • Az amerikai Standard Biblia megparancsolja az embereknek, hogy győzedelmeskedjenek a bűn fölött, és ezen az alapon a bűnt egyszerűen tudatlanságnak lehet nevezni. Jakab király Bibliája megígéri, hogy „uralkodni fogsz” a bűnön, ami annyit jelent, hogy az emberek bizonyára győzedelmeskednek majd a bűn fölött. De a héber szöveg a „timsel” szót használja, ami annyit jelent: „lehet”, vagyis választást enged az embernek. Talán ez a legfontosabb szó az egész világon. Arra utal, hogy nyitva áll az út. A felelősséget visszahárítja az emberre. Mert ha igaz, hogy lehetőséged van megtenni valamit, akkor arra is lehetőséged van, hogy ne tedd meg. Érti már?
  • ...azt hiszem, duplán kellett volna elreteszelnem képzeletemet ellene, és pecséttel zárni el a szívemet, de nem tettem meg. Végig e hosszú évek során megcsaltam Lizát. Neki csak a hamisítványt, a silány utánzatot adtam, és ami a legjobb bennem, fenntartottam azokra a sötét, gyönyörűséges órákra (képzeletben).
  • Sok ember azt hiszi, ha kilábal a bajból, megsérti vele a betegsége glóriáját.
  • Itt van ez az egész ugar föld és mellettem egy ember, aki szintén ugaron hever. Tékozlásnak érzem. És utálom a tékozlást, mert sohasem engedhettem meg magamnak. Hát mondja csak, jó érzés, ha az ember ugaron hagyja az életét?

2 megjegyzés:

márta írta...

Jó idézetek, meghoztad a kedvemet ehhez a könyvhöz. Azt hittem, hogy meg is van, de csak két másik könyve van meg itthon Steinbecknek...

Noémi-Ruth írta...

Húúúú, nagyon érdemes, megdöbbentő, de igazán tanulságos könyv. Nekem főleg a gének és környezet hatása/kapcsolata miatt volt az. Én sem olvastam más könyvet tőle, pedig van még néhány, amit nagyon érdemes lenne, szóval mindenképpen szánok majd rá időt :)).