2009. január 31.

Hesed és noah

Egész héten motoszkált bennem a vasárnapi istentisztelet témája. Gondoltam, végre tovább adom...
Ruth könyvét folytattuk, Ruth 1:8-21 részt.
Noémi kéri a menyeit, hogy ne menjenek vele. Nagyon szerette őket, a legjobbat akarta nekik adni. Az eredeti szöveg a "hesed" szót használja, ami azt jelenti: adjon neked az Úr többet, mint amit lehet, a legtöbbet. "Az Isten gyakoroljon rajtatok hesedet". Isten ezt teszi velünk. Nem azért bocsát meg, mert megdolgoztunk érte.
Sokszor, ha szorító helyzetbe kerülünk, akkor kétségbeesetten kérdezzük: "miért pont engem?". Amikor jól mennek a dolgaink, miért nem kérdezzük meg, hogy vajon miért pont velem gyakorol Isten "hesedet".
Mi volt Noémi motivációja? Hogy Isten nyugalmat ("noah" szót használ, amit Isten a teremtés után, a 7. napon használ a pihenésre) adjon leendő férjük oldalán.
"Az én Atyám mindez ideig munkálkodik" - mondja Jézus. Isten ma is munkálkodik. Amikor megteremtett mindent, noah-t tartott, pihent, de Isten a bűnbeesés óta nem pihen, munkálkodik, hogy rendet teremtsen bennem és a világban.
Noéminél mit jelentett a noah? A menyei kiteljesedését a férjük, gyermekeik oldalán.
Van Isten noah-ja és Noémi noah-ja. Isten többet akar adni. "Nem a Noémi noah-ját akarom neked adni, hanem az enyémet" - mondja Isten.
Orpa hazamegy. Vonzó volt neki Noémi megoldása. Lehet, hogy kisebb a hozam, de kisebb a kockázat is. Nekem nem ér annyit, hogy kockáztassak, "megoldom a problémámat" mondja. A moábiak gondolkodnak így. Kézbe veszik az ügyüket.
Ruth: inkább az Istenhez való ragaszkodást választja. Kockázatot vállal. Lehet, hogy izráeli férfit nem talál. Ott van viszont Isten ígérete: "én leszek az, aki hesedet gyakorlok feléd". Tegyük Isten kezébe az ügyeinket.
Mi a mi noahunk? Kitűzünk egy célt, azt megpróbáljuk elérni. Ne elégedjek meg kevesebbel, mint amit Isten akar adni. Ha nem lesz férjem, gyerekem, Isten betölti a szükségemet. Ruth odaszánja magát Istennek. Lehet, hogy sokmindent nem fogok elérni, de ha ott van Isten, akkor az ő "noah"-ja fog megvalósulni.
Mennyi minden van, amire úgy gondolok, hogy fontos, hogy boldog legyek? Noémi jót akart, de Isten többet akart adni.
13. vers: "nagyobb az én keserűségem, mint a tietek", 20.vers: ne hívjatok engem Naominak, hívjatok inkább Márának".
Naomi mindenért Istent vádolja. Isten nem csinál édesből keserűt. A valóság az, hogy keserűből készít édeset. Ne vádoljuk az Istent.
"Uram, ez az én márám. Változtasd édessé, és add Uram, hogy ihatóvá váljon a számodra".

3 megjegyzés:

iri írta...

SZIVESEN OLVASTAM

Noémi-Ruth írta...

Nagyon örülök :))) Igazán jó volt hallgatni, várom a holnapi folytatást :)).

Betti írta...

Nagyon köszönöm.