2008. április 9.

Szeretetnyelvek

Mostanában sokat olvasom arról, hogy hogyan is találunk utat másokhoz, hogyan fejezhetjük ki a szeretetünket és megértjük-e azt, ahogy mások nyilvánítják ki felénk. Garry Chapman szerint 5 szeretetnyelv van:
1. elismerő szavak
2. ajándékozás
3. szívességek
4. minőségi idő
5. testi érintés
Mint minden nyelvet, ezt is tanulni kell. Az emberek két csoportja általában nehezen ismeri fel a saját szeretetnyelvét. Az egyikbe azok tartoznak, akik szeretetteljes családi légkörben nőttek föl és mindegyik gyakorlása természetes volt. Mások, akik súlyos működési zavarokkal küzdő családban nőttek fel, sosem érezték azt a biztonságot, amit szüleik szeretete nyújthatott volna.
Amikor saját szeretetnyelvünket fedeznénk föl, megfigyelhetjük viselkedésünket, azt, hogy mit kérünk másoktól, mire szoktunk panaszkodni és hogy pl. mit várunk el azoktól, akik közel állnak a szívünkhöz.
Érdekes, hogy mennyivel könnyebb utat találni a másik emberhez akkor, ha tisztában vagyunk a szeretetnyelvével. Érdemes kipróbálni! :)))

2 megjegyzés:

Teomo írta...

Szia!
Szerintem is nagyon fontos ismerni ezeket a szeretetnyelveket. Sokkal könnyebb kifejezni a másik iránti érzéseidet, ha tudod, mi az ő nyelve. Kedvesemmel szinte a kapcsolatunk elején megbeszéltük, kitapasztaltuk ezeket, s így könnyebben átlendülünk a nehézségeken :)
További szép hetet!

Noémi-Ruth írta...

Köszi Mikkamakka a kommentedet!
Valóban nagyon jó, ha ismerjük egymás szeretetnyelvét és beszéljük is.
Neked is további szép hetet! :DDD